Het vliegwiel en het schoonmaken van de versnellingsbak

Bij het monteren of demonteren van de drukgroep/koppeling, het vliegwiel of de poelie, is het handig om het vliegwiel te kunnen blokkeren. De bouten kunnen dan gemakkelijk worden los- of vastgeschroefd. Je kunt het vliegwiel proberen te blokkeren met een schroevendraaier in de ene hand en met de andere hand de bouten aandraaien. Je begrijpt al; dat gaat niet eenvoudig! Om het vliegwiel te blokkeren kun je zelf een eenvoudig hulpmiddel maken. Van een staalstrip – ongeveer 20 x 3 x 120 mm.- buig je een beugel die met de uiteinden in de vertanding van het vliegwiel past (foto vliegwielblokkeerbeugel)

vliegwiel 1

 

 

 

 

Deze beugel plaats je vóór een draaieind waarmee de versnellingsbak aan de motor wordt gemonteerd. Als je de beugel tegen het draaieind aandrukt, blijft deze zitten en heb je beide handen vrij voor het montagewerk.

vliegwiel geblokkeerd

 

 

 

 

Toen ik een versnellingsbak uit de donorauto had gehaald, heb ik deze schoongemaakt. Ik had een aantal liters wasbenzine nodig om dat klusje te klaren. Toen kreeg ik van een tip van één van onze clubleden. Voor het schoonmaken van vieze vette onderdelen moet je het ontvettingsmiddel “Dasty”gebruiken. Je koopt dat in een spuitflacon bij de Wibra. Met één flacon krijg je een versnellingsbak stralend schoon. Gewoon inspuiten en borstelen met een afwasborstel en een tandenborstel voor de kleine hoekjes. Even goed naspoelen en ook deze klus is geklaard. Het is een wondermiddel!!!

Groeten Ger-Kitcar-de-Vrieze