Vele kitcarrijders zullen ook wel eens met een GPS gereden hebben naar een onbekende bestemming.

Helaas schiet je daar niet veel mee op, want bij mooi weer zie je niet/ nauwelijks het beeldscherm en door het motorgeluid hoor je de stem helaas niet.
Eigenlijk moet je een GPS hebben met een oortelefoon aansluiting zoals die voor motorrijders bestaat, maar deze zijn vrij prijzig. ( > 200, – euro).

Dit voorjaar viel mijn oog op een Conrad aanbieding van een bouwpakket voor een ‘in ear  stereoversterker’, die mensen met minder gehoor kon helpen om TV/Radio geluid zelf op te peppen, zonder dat andere toehoorders direct naar oor beschermers moesten grijpen.
Enfin, de raderen gingen bij mij draaien en van dit bouwpakket maakte ik een stemversterker voor mijn TomTom.

Constructie:
Het idee was om de beide microfoons niet op de printplaat, maar aan een kabeltje te verbinden. Ik gebruikte een kabeltje van een oortelefoon.TomTom GPS stemversterker bouwpakket voor kitcar rijder
De microfoons ingetapet en door middel van klittenband bij de luidspreker van de TomTom gekleefd.
Kan op ieder moment zo weer los en TomTom blijft ongewijzigd!
De stroomvoorziening was 4,5 Volt met een batterijhouder. Gelukkig verbruikte de versterker weinig stroom, zodat ik er wekenlang plezier van had. Provisorisch tapete ik het geheel in met tape, want er was geen tijd om er een kastje van te maken.
Het werkte perfect! Geen versterkt motorlawaai, maar de heldere stem van TomTom’s Eva leidde mij door menig grote stad. (‘Houd links aan’ en ‘Na 100m rechtsaf’, enzovoort).

Definitieve versie:
Na enig zoekwerk bij Conrad een doosje gevonden waar het printplaatje na enig vrees- en TomTom GPS stemversterker bouwpakket gereed voor kitcar rijderboorwerk in kon. Ook heb ik de voedingsspanning aangepast voor 12 Volt.
De beide stereomicrofoons met vulkaniserend tape ingetapete voor mechanische sterkte ten opzichte van het kabeltje en voorzien van een stukje klittenband voor koppeling met de luidspreker van de TomTom. Zorg er ook voor dat de versterker uiteindelijk spatwater dicht is. Je weet tenslotte maar nooit of je in een regenbui terecht komt.

 Onderdelenlijst t.b.v. GPS stemversterker voor Kitcars:
1.    Bouwpakket Super Stereo Ear      Conrad bestelnr. 190915-89    € 9.99
2.    Doosje voor bouwpakket    Conrad bestelnr. 530805-89    € 2,09
3.    Stereo oortelefoon van bijv. Action of Kruidvat ca.  € 3 – € 6
4.    Stereokabeltje voor microfoon van oud/defect oortelefoontje.
5.    2-aderig luidsprekersnoer ( 1 meter) met ‘plus’ markering.
6.    Een beetje geduld bij het bouwen.

Voor Kitcarrijders, die niet zo handig zijn met het gedane handwerk, bied ik mij aan om het te bouwen voor 25, – euro (all-in en uiteraard getest).

Met vriendelijke groet,

Theo de Waal

Vragen?  06-44 604 907 of vandewaal@planet.nl