100 Jaar Citroën

Wanneer:
10 augustus 2018 – 12 augustus 2018 hele dag
2018-08-10T00:00:00+02:00
2018-08-13T00:00:00+02:00
Waar:
Eiland van Maurik 19
Eiland van Maurik 19
4021 GG Maurik
Nederland

100 jaar Citroën

Wie kent er niet de Eend, de Snoek of de Ribbelbus? Alle drie onderdeel van de -bijna- jarige familie Citroën en onlosmakelijk verbonden met straatbeelden uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw in Frankrijk, maar zeker ook in Nederland.

Met de vooruitgang van de economie werden ook auto’s vanaf de jaren bereikbaar voor ‘de gewone man’, en gaven de mensen een stuk vrijheid. Er was mogelijkheid tot gemakkelijker ontdekken van hun leefomgeving iets verder dan een paar uur fietsen, tot verre reizen toe. Daarnaast uiteraard ook het gebruiksgemak voor woon-werk verkeer.

In augustus 2016 hebben we het wereldevenement ICCCR 2016 kunnen meemaken in de Steeg bij kasteel Middachten. Daar bleek maar weer eens hoeveel duizenden belangstellenden ‘ons’ merk heeft, al dan niet in het bezit van een type van de grote familie Citroën, met modellen van de jaren 20 tot zeer modern toe.

Veel van ons kennen het merk van vroeger: ‘zo eentje hadden we er thuis ook!’ Heel vaak met goede, soms wat melancholische herinneringen van als klein kind op de achterbank mee naar een eerste vakantie naar het buitenland, of een heerlijke ervaring om met mooi weer simpelweg je dak open te kunnen doen!
Of het eerste, betaalbare autootje als student, met altijd prachtige zomers en strenge winters met echte sneeuw, waarbij je nog wel binnen net zo hard moest krabben als buiten… maar hij deed het tenslotte (bijna) altijd!

Daarnaast liep het merk Citroën ook technisch gezien vaak voorop met belangrijke uitvindingen. De in 1934 uitgebrachte Traction Avant (voorwiel aangedreven) was vooruitstrevend. De DS met het hydraulisch veer/remsysteem en de meesturende koplampen was ook later in de jaren 50 en 60 een unicum.

Ook op het gebied van bedrijfsvoertuigen had/heeft Citroën een breed assortiment, van ooit de praktische Besteleend tot verlengde en verhoogde HY’s, vaak op de weekmarkten te zien en nu uiteraard weer helemaal terug als Foodtruck. Ook autobussen en veetransportwagens zijn in de afgelopen eeuw gebouwd.

In 2018, het duurt weliswaar nog even, bestaat ons geliefde automerk met ‘de double chevron’ 100 jaar! Dit mag niet onopgemerkt voorbij gaan!
Er zijn enthousiaste vrijwilligers bijeen gekomen o.a. vanuit de werkgroep Programma van het ICCCR 2016. Heel graag willen wij in het jubileumjaar 2018 op 10, 11 en 12 augustus bij deze belangrijke mijlpaal stilstaan.
We willen er een 3-daags feestje voor de Nederlandse Citroënrijder voor gaan organiseren, dat voor de hele familie een fantastisch evenement moet gaan worden!

Voor meer informatie, volg de site https://100jaarcitroen.nl/